• English
  • Spanish
  • Serbian

HEPA C INGYENES SZŰRÉS! JELENTKEZÉS!

Hepatitis C szűrés iránti igény felmérése

A Hepatitis C korábban halálos kimenetelű volt, ma már gyógyítható vírusfertőzés. A WHO célkitűzése, hogy 2030-ra már ne történhessen újabb fertőződés, e miatt minden egészségügyi kormányzat komoly erőfeszítést tesz. Magyarországon a 2018 évi tender lehetővé tette az ingyenes interferon-mentes gyógyszeres terápia hozzáférhetőségét minden TAJ számmal rendelkező magyar és Magyarországon élő külföldi állampolgár részére. A gyógyszeres terápia 97-98 %-ban teljes gyógyulást, vírusmentességet biztosít. A kezelés 2-illetve 3 hónapig tart, a májfibrózis súlyosságától függően.

Ahhoz, hogy a Hepatitis C fertőzöttek kezelésbe kerülhessenek, meg kell találni a fertőzötteket. Ennek érdekében különböző szűrési kampányok indulnak be.

A hepatitis C fertőzés gyakori az intravénás drogfüggők, s a melegek körében.

A kampány beindítása előtt szeretnénk felmérni, hogy a meleg közösségben milyen szűrési, illetve kezelési igény, hajlandóság van. A szűrés során csak nemet és születési évet kérünk, tehát a szűrés anonim. Csak annak kell megadnia az adatait, aki szeretne névre szóló írásos leletet kapni.

Jelenleg ingyenes HCV (Hepatitis C szűrés) elérhető a Józsefvárosi Szent Kozma Rendelőintézetben (II. emelet labor) minden kedden és csütörtökön délután 16-18 óra között (VIII. Aurora u 22-28, bejárat a Déry Miksa u felől.)

A szűrési igény felméréséhez az igénybejelentés a következő módon történhet:

Személyesen van lehetőség a fentiekben rögzített helyszínen, rendelési időpontban, illetve azonosítható nevet nem tartalmazó elektronikus levélcímről a szures.pluss@gmail.com elektronikus levélcímre.

Az személyes adatok kezelésére vonatkozó önkéntes hozzájáruláson és részletes tájékoztatáson alapuló adatkezelési szabályokat a Pozitív Élet Alapítvány honlapján a www.hivinfo.hu oldalon elérhető.

 

Minden további kérdésben érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségen:

Dr. Újhelyi Eszter, eszter.ujhelyi@gmail.com

Amennyiben a Szauna 69ben jelentkezik a programra, jelen, valamint a csatolt betegtájékoztató(k)ban megismert információk, adatok alapján az igen szót karikázza be, vagy húzza alá.

IGEN

Vizsgálati tájékoztató

HIV és Hepatitis C szűrővizsgálatok a kezelésbe vétel érdekében

A Hepatitis (májgyulladás) oka vagy vírusfertőzés, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás lehet.

A HIV fertőzés átvitele védekezés nélküli szexuális ( elsősorban homoszexuális) kapcsolatnál, vagy intravénás drogozásnál, közös tű és fecskendő használatakor fokozott.

Jelen program célja kettős: egyrészt konkrét, „evidence based” adatok gyűjtése a tényleges HIV és Hepatitis C fertőzöttségről, másrészt a nevesítetten elvégzett vizsgálatokban megerősítetten HCV fertőzött intravénás kábítószer élvezők interferon mentes terápiába való bekerülésének elősegítése.

Ezzel valóban meg lehet állítani ebben a veszélyeztetett populációban a vérrel átvihető vírusfertőzések további terjedését, ugyanakkor a sikeres terápia esetén lökést tudunk adni a kábítószer élvezőknek a rehabilitációra ( csak HCV negatív klienseket fogadnak), és végül a munka világába való visszatérésre.

2018-as évre a NEAK lehetőséget teremtett arra, hogy a „vaklicittel” oly mértékig csökkentse a HCV fertőzött betegek interferon mentes kezelésének költségeit, hogy az adott keretből kb 3.000 HCV fertőzött kezelése válik lehetővé. Ezzel a lehetőséggel olyan betegek is kezeléshez juthatnak, akiknél ez a lehetőség korábban szóba sem jöhetett, hiszen olyan szigorúak voltak a terápia elkezdésének szabályai

A szűrővizsgálatokat végző Pozitív Élet Alapítványnak és a hepatológusoknak, valamint a HIV fertőzöttek kezelését végző orvosoknak szorosan együtt kell működniük, hogy egyetlen beteg se maradjon ki a kezelési lehetőségekből, minden beteg bekerülhessen a rendszerbe.

Ujjbegyes vérvétel, vérvételi lándzsával. Vizsgálat végzése HIV combo és HCV gyorsteszttel történik. Eredmények kiadása névre szóló lelettel

HIV pozitivitás esetén : Dr Szlávik János +36 20 9349 449

HCV Pozitivitás esetén: Dr Makara Mihály +36 30 9142 956