GYIK

Mi az a meleg szauna? Milyen szabályok érvényesek ott? Mit kell szem előtt tartani egy meleg szaunában? Interjút készítettünk Tamással, aki időről időre látogatja a meleg szaunákat.

Zoli: Helló Tamás, köszönjük, hogy időt szakítottál kérdéseink megválaszolására! Egyébként mi az a meleg szauna?

Tamás: Csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni. A meleg szaunák olyan helyek, ahol főként meleg férfiak találkoznak. A cél általában az, hogy szexpartnereket találjanak. Persze vannak, akik csak azért jönnek a szaunába, hogy a pezsgőfürdőben üljenek és nézzék a többi férfit – néha én is ezt teszem. De gyakran az idősebb férfiak nézik a „friss húst”. De leginkább a szexről szól a hely.

Zoli: Hogyan vannak felszerelve a meleg szaunák?

Tamás: A meleg szaunákban ugyanúgy vannak pezsgőfürdők és gőzfürdők, mint a normál szaunákban – de vannak olyan helyek is, ahol szexelni lehet. Ezek gyakran sötét szobák, azaz különböző méretű és felszereltségű kabinok, lyukakkal ellátott falak, kis labirintusok és nyitott „játszóterek” egy sötétebb területen, ahol szexelni lehet. Van egy bár is – ott ülhetsz a törölköződbe burkolózva, ihatsz egy italt, és fogyaszthatsz különféle rágcsálnivalókat.

Zoli: Azért is járnak az emberek meleg szaunába, hogy ismerkedjenek és együtt lazuljanak, vagy csak a szexről szól?

Tamás: Igen, ez is létezik. A szaunákban létezik törzsközönség is. Aztán az emberek csak azért is odamennek, hogy beszélgessenek egymással. Egy idősebb férfival is beszéltem a pezsgőfürdőben. Csak egy kellemes estét akart eltölteni – beülni a pezsgőfürdőbe, szaunázni, beszélgetni egy kicsit, majd hazamenni. Ezt egy kicsit szokatlannak találtam – de nagyon kedves volt. Érhető, társaságra vágyik.

Zoli: Kik azok, akik meleg szaunába járnak? Fiatalok vagy idősek?

Tamás: Általában az életkor vegyes minden szaunában, de én a Szauna 69-ben többnyire fiatal vendégekkel szoktam találkozni.

Zoli: 18 éves kortól lehet látogatni a szaunát? Mi a helyzet a nőkkel és a nem bináris emberekkel?

Tamás: Igen, pontosan, 18 éves kortól lehet belépni. A szaunákban néha különleges rendezvényeket tartanak, ahová minden nemű embert meghívnak. A Szauna 69-ben a pénteki nap GENDER FREE nap, mindenkit szívesen látnak. A Szauna 69 90 %-ban meleg férfiak találkozó és ismerkedő helye, azért ezt érdemes figyelembe venni de természetesen ennek ellenére mindenki jól érezheti magát.

A meleg szaunák bejárata jól védett. Csengetni kell, és csak akkor nyitják ki az ajtót. Ez a látogatók biztonsága érdekében fontos, hogy a meleg szaunákban ne fordulhasson elő erőszakos cselekmény. A bejáratnál kapsz egy kulcsot, melyre a fogyasztás kerül, így készpénzzel nem kell foglalkozni. A filmezés abszolút tabu, ezért a mobiltelefonokat az öltözőben lévő szekrényben kell hagyni. Ha bármilyen gyanú felmerül, akkor azt azonnal jelezni kell a személyzetnek.

Zoli: Mit kell magammal vinnem a meleg szaunába?

Tamás: Semmit. Valójában meztelenül (bárhol, a pezsgőfürdőben és a sötét szobában) vagy egy törölközővel a derekad körül járkálsz. De az első törölközőt és papucsot (a belépődíj tartalmazza) a bejáratnál kapjuk meg. Kapsz egy szekrényt is a cuccaidnak. Nem kell aggódni a tusfürdő, hajszárító stb. miatt, mindezek megvannak. Óvszert és síkosítót is biztosítanak (az óvszer ingyenes a helyben használatra, síkosító kedvező áron kapható). A helyszínen intim öblítés is rendelkezésre áll. Elméletileg a városban tett séta vagy munka után egyszerűen odamehetsz anélkül, hogy bármit is magaddal vinnél, mert mindent megkapsz, amire szükséged van.

Zoli: Mennyibe kerül a belépő?

Tamás: Ez változó, érdemes a weboldalon tájékozódni.

Zoli: Mennyire higiénikus ez a szauna?

Tamás: A higiéniának nagy jelentőséget tulajdonítanak. Mindent rendszeresen fertőtlenítenek – még a sötét szobákban is. A higiéniai szabályok ugyanúgy érvényesek, mint más nyilvános helyeken. Nem szabad zaklatásnak venni, ha a személyzet csúcsidőben takarítja a kabinokat. Vannak vendégek, akik koszosan hagyják a kabinokat maguk után, ezért szükség van azonnali takarításra. Érdemes a kabint úgy hagyni magad után, ahogy te is szeretnéd hogy mások hagyják maguk után.

Zoli: Milyen szabályok vonatkoznak a meleg szaunákra?

Tamás: A legfontosabb: a nem nemet jelent. Ha valaki nem akar veled szexelni, azt el kell fogadni. Sajnos vannak olyan emberek, akik nem tartják ezt be. Amikor először mentem el egy meleg szaunába, valaki megpaskolta a fenekemet – és teljesen ki voltam borulva, és nagyon rosszul éreztem magam. Ma már tudnám, hogyan kell kezelni. Ilyen esetben mindig segítséget kaphatsz a személyzettől – és akkor ennek a cselekvésnek következményei lesznek. De sajnos időről időre előfordul, hogy akaratlanul is megérintik az embert. Ha nagyon érzékeny vagy, valószínűleg nem kellene meleg szaunába menned. Ismétlem: Jelentsd azonnal, és a személyzet a segítségedre siet. A szexuális önrendelkezés NEM áll meg a szaunában.

Azt is javasolnám, hogy a szaunában ne fogyassz alkoholt, vagy legalábbis a szokásosnál kevesebbet. A hőség miatt sok folyadékot veszíthetsz, és nemcsak sokkal gyorsabban, de sokkal intenzívebben is érzed az alkohol hatását. Ennek tényleg nem kell így lennie. A legjobb, ha sok vizet iszol.

Zoli: Néhány meleg szauna masszőrrel is hirdeti magát. Mi a szerepük? Szexmunkások, vagy csak masszíroznak?

Tamás: Én még soha nem voltam masszázsom, de lehet, hogy egyszer kipróbálom, mert azt hallottam, hogy ez egy nagyon kellemes felfrissülést ad. Ők masszőrök és nem szexmunkások. A masszázs során nem történik szexuális aktus. A Szauna 69-ben a szexmunka kínálása is tilos.

Zoli: Hogyan működik pontosan a kapcsolatfelvétel a meleg szaunában? Mondjuk, hogy látok ott egy srácot, aki tetszik nekem?

Tamás: A szemkontaktus a meleg szaunában a minden és minden. Elmennek egymás mellett, demonstratívan egymásra néznek, majd ismét elfordulnak. Olyan, mint egy kis játék.

Én is túl szégyenlős vagyok ahhoz, hogy megtegyem az első lépést. Általában csak ülök a pezsgőfürdőben és várok, figyelek.

Zoli: Akkor valaki közeledik hozzád?

Tamás: Pontosan. Ilyenkor leül melléd egy srác, és egyre közelebb csúszik hozzád. Aztán elmosolyodom, és vagy nemet mondok, vagy ha érdekel, közelebb engedem magamhoz. A nemet mondás általában jól működik – ritkán kell szigorúan megismételni, hogy „Te, én nemet mondtam, kérlek, hagyj békén”. Akkor általában működik.

Mások egyenesen odajönnek hozzám, és egyenesen megkérdezik, hogy akarok-e velük szexelni. Ez sem egy rossz módja az ‘ügyintézésnek’. Ezt nagyon tisztelem – én magam túlságosan szégyenlős lennék ehhez.

Zoli: Hogyan működik ez a sötét szobákban?

Tamás: Vagy előre kiválasztasz egy személyt, és együtt bemész vele a sötét szobába, vagy pedig egy sötét szobában vársz, hátha arra jár valaki, akivel szexelni szeretnél. Ott is vannak, akik várják azokat, akik szexelni akarnak velük.

Az, hogy az emberek milyen szexre vágynak, változó. Van, aki ‘vanilla’ szexre vágyik, van, aki perverzebb szexre. Fontos, hogy előzetesen megbeszéljétek, és ha mindketten mást szeretnének, akkor egyszerűen elmennek másik partnert keresni. Nem kell elviselned semmit, amit nem akarsz. A „nem”-et tiszteletben kell tartani. Ha kétségeid vannak, biztosan találsz valaki mást, aki ugyanazt akarja, mint te.

Zoli: A szex akkor csak a sötét szobákban zajlik, vagy mindenhol?

Tamás: Elméletileg mindenhol lehet szexelni – de valójában a sötét szobák és a kabinok vannak erre rendeltetve. A pezsgőfürdőben kifejezetten TILOS a szex.

Zoli: Mi a helyzet a maszturbációval?

Tamás: Igen, néha az emberek ott ülnek, és nézik egymást, majd kiverik. A meleg szaunák szex pozitív helyek – ez a magunkkal való szexre is vonatkozik. Vannak, akik szeretik, ha figyelik őket – nyitva hagyják az ajtót, hogy az emberek figyelhessenek. Mindent ki lehet élni – amíg ez konszenzusban történik.

Zoli: Mi a helyzet a biztonságos szexszel?

Tamás: A biztonságos szex nagyon fontos. A Szauna 69-ben belépéskor is kapunk óvszert, de tulajdonképpen bármikor oda lehet menni a pultosokhoz és örömmel adnak még. Ezen kívül mindenki rendszeresen tesztelje magát és használjon óvszert.

Zoli: Mi történik, ha olyan emberekkel találkozol a meleg szaunában, akikkel már volt valami? Köszöntök egymásnak?

Tamás: Természetesen köszönök. Persze vannak akik nem fogadják a köszönést, mintha soha nem is találkoztunk volna. Előfordul, nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Ez egy anonim környezet is – az emberek nem mondják meg egymásnak a vezetéknevüket. Ez is megtörténhet. Nem gyakori, hogy az emberek egy meleg szaunában való találkozás után kezdenek randizni. De elvileg nem zárható ki.

Zoli: A meleg szaunákban nagy hangsúlyt fektetnek a külsőségekre. Igaz ez?

Tamás: Igen, feltétlenül. A test áll a középpontban – és ezzel együtt nagy a nyomás, hogy jól nézzen ki. Idővel azt is megtanulod, hogyan mutasd meg magad egy meleg szaunában – ez nem az ismerkedésről szól, hanem gyakran csak a szexről. Néhány férfi úgy akarja magát menőnek érezni, hogy undorodva utasít el másokat – de ez nagyon rossz.

Fontos, hogy jól érezd magad a saját testedben. Lehet, hogy éppen te vagy valakinek a nagy ‘Ő’. Ne szégyelld, ha testesebb vagy, valakinek pont az tetszik és a vékonyabb pasik szóba sem jöhetnek. Persze igaz ez fordítva is.  És meg kell tudni birkózni az elutasítással. Egyébként a meleg szaunák nagyon kiváló helyek lehetnek számodra. De: Ha valaki nemet mond neked, az nem azt jelenti, hogy csúnya vagy, vagy ilyesmi – csak azt, hogy nem vagy az illető esete. Valahol mindenkinek megvan a párja.

Zoli: Milyen tippeket adsz azoknak, akik először mennének meleg szaunába? Magaddal kéne vinned a legjobb barátodat? 

Tamás: Természetesen, ha ez az első alkalom, vihetsz magaddal valakit. A legjobb, ha nem megyünk hatalmas elvárásokkal, hogy biztosan szexelni fogunk, hanem talán csak az első alkalommal nézzük meg a helyzetet. Üljünk le a bárpulthoz, és igyunk egy italt. Nem kell rögtön a sötét szobába menni.

Csak hozzá kell szoknod, hogy az emberek sokat néznek majd rád. De ehhez hozzá lehet szokni – mindenki félmeztelen.

Zoli: Van még valami, amit szeretnél megosztani velem?

Tamás: Igen, fontosnak tartom elmondani, hogy néha azt is meg kell kérdőjelezni, hogy miért megyünk a meleg szaunába. Néhányan azt is elmondják, hogy egy nemrégiben történt szakítás után vagy nehéz körülmények miatt járnak szaunázni, hogy egy pillanatra „felejtsenek”. Mások pedig valamiféle megerősítést kapnak az anonim szex révén. Természetesen vannak akik társaságot, barátokat keresnek.

Zoli: Köszönjük az interjút és hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat!